Kittens gevonden, wat nu?

Wat moet je doen als je een nestje vindt en er is geen moederpoes in de buurt?

Veel mensen zijn geneigd het nestje meteen op te pakken en mee naar huis te nemen of naar het Dierentehuis Hoorn te brengen. Toch is dit niet de juiste manier.

Een moederpoes laat haar kittens niet zomaar achter, zeker niet als ze nog heel klein zijn. De meeste poezen zijn erg zorgzaam en zullen de kittens maar kort alleen laten om voor zichzelf eten te zoeken. Neem je op dat moment de kittens mee dan is de kans een stuk kleiner dat de kittens het gaan redden. Ze moeten dan namelijk geflest gaan worden. Een kitten dat geflest wordt heeft een veel lagere overlevingskans dan een kitten dat drinkt bij de moeder.

Maar wat kun je dan wel doen?

Het is belangrijk om er achter te komen of de moederpoes aanwezig is.

Wanneer is een moederpoes in de buurt?
• de kittens piepen niet en liggen rustig te slapen.
• de kittens zijn droog, voelen warm aan en lijken tevreden.
• ze hebben volle ronde buikjes.

Als de moederpoes aanwezig is, laat het nest zoveel mogelijk met rust! Het kan zijn dat de moederpoes door stress met het nest gaat slepen. Observeer het nest vanaf afstand en neem contact op met het Dierentehuis Hoorn (0229-218197) voor hulp bij het vangen en eventueel extra advies. Buiten openingstijden bel je Dierenambulance Hoorn e.o. (0229-245353).

Het Dierentehuis wil zoveel mogelijk het hele gezin opvangen zodat de moederpoes voor haar kittens kan blijven zorgen en nadien kan worden gesteriliseerd.

Wanneer is de kans groot dat moederpoes niet aanwezig is?
• de kittens voelen koud en/of nat aan.
• de kittens piepen onophoudelijk.
• er is een kitten overleden.
• de kittens niet bij elkaar liggen.

In dit geval is snel handelen noodzakelijk, bel direct Dierenambulance Hoorn e.o. (0229-245353). Belangrijk is dat de kittens voorzichtig en geleidelijk verwarmd worden. Geef kittens die koud aanvoelen geen eten en zeker nooit koemelk.

Jonge kittens zonder moeder hebben zeer intensieve en specifieke zorg nodig. Indien je niet precies weet hoe je jonge kittens moet opvangen, ga dan niet met alle goede bedoelingen wat proberen. Bel het Dierentehuis of Dierenambulance voor advies.

0Shares

Geef een reactie


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.