Fred bestuurt de dierenambulance

Uit: Het Hoorns Nieuwsblad Week 19 2021

HOORNEen zwaan met een gebroken vleugel? Zwerfkatjes op de parkeerplaats? Een gewonde hond langs de autoweg? De Dierenambulance Hoorn e.o. gaat erop af! Een team van ruim dertig vrijwilligers is paraat om dieren te helpen. Voorzitter Fred Perrier: “Eigenlijk is iedereen geschikt om op de dierenambulance te werken. Als je maar van dieren houdt, en je wat wilt leren.”

DOE OOK ES GEWOON VRIJWILLIG

Twee dierenambulances scheuren dag en nacht, zeven dagen per week, door West-Friesland om dieren te helpen. Gewonde dieren, zwerfdieren, dieren die naar de dierenarts moeten en soms ook dode dieren de dierenambulance is er voor ze allemaal. “Gelukkig hebben we die twee ambulances in bruikleen gekregen van Stichting Dierenlot, want die dingen zijn peperduur. Voor de rest draait onze organisatie uitsluitend op vrijwilligers. We zijn afhankelijk van donaties en giften.”

De hort op

Het voorjaar is voor Fred en andere vrijwilligers een drukke tijd. “Helaas hebben we veel verkeersslachtoffers, negen van de tien keer katten. In het voorjaar gaan ongecastreerde katers en ongesteriliseerde poezen de hort op, de liefde achterna Ze gaan verder van huis en ze zijn onvoorzichtig, ze hebben alleen maar oog voor elkaar. Dat loopt vaak niet goed af.”

Elkaar steunen

“Het ophalen van aangereden dieren is een minder prettige kant van ons werk, waar nieuwe vrijwilligers aan moeten wennen. Ook voor mij, en ik werk nu veertien jaar op de ambulance, kan het nog lastig zijn. Gelukkig zitten we altijd met z’n tweeën op een ambulance, dus je kunt elkaar steunen en er met elkaar over praten, zodat je niet met een rotgevoel naar huis gaat.”

Kale vogel

Alles fladdert en bloeit, en Fred staat soms met de meest vreemde kale vogeltjes in zijn handen.
“Kleine vogeltjes vallen uit het nest, soms worden ze uit het nest gegooid. Die brengen we snel naar de Bonte Piet, waar ze er alles aan doen om ze in leven te houden. Regelmatig hebben we meerkoeten in de wagen, en zelfs voor de zoveelste meerkoet spannen ze zich in bij de Bonte Piet.”

Vechtende zwanen

Wat de raarste dieren zijn die hij wel eens heeft opgehaald? “Dat wordt altijd gevraagd als we een presentatie geven op school. Een grote leguaan, dat was toch wel bijzonder. En laatst moesten we ergens een kleinere hagedis ophalen, uit India. Een paar keer moesten we een slang vangen. Maar ook vechtende zwanen uit elkaar halen is indrukwekkend Zwanen hebben vaste broedplekken. Als er dan vreemde zwanen in hun territorium komen, worden dat heilige gevechten. Dag moeten wij dan tussen springen, om de indringers naar een andere plek te brengen Best lastig: welke zwanen horen hij elkaar?”

Collega’s gezocht

Werken op de dierenambulance is spannend en dankbaar werk. Fred zoekt nieuwe collega’s, die zich willen inzetten voor dieren die hulp nodig hebben. “Iedereen die een redelijke conditie heeft, nieuwe dingen wil leren en van dieren houdt. is van harte welkom. De fijne kneepjes to je terwijl je hier werkt, inzet en enthousiasme Zijn het belangrijkste.

Vrijwilliger worden?

Iets voor jou? Ook ‘es gewoon vrijwillig doen, bijvoorbeeld als vrijwillig Dierenambulance? Neem contact met Vrijwilligerspunt West-Friesland via info@vrijwilligerspunt.com of 0229-216499, Of direct met Dierenambulance Hoorn e.o. via de website of op 0229-245353

0Shares

Geef een reactie


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.