Onze tips

Katten zonder een halsband worden vaak gezien als “zwerfdieren” (zonder eigenaar) en onnodig bij de registratie voor huisdieren “Amivedi” aangemeld. Op verzoek van de vinder worden de aangemelde dieren naar een bepaalde tijd door ons naar het Asiel gebracht. Maar u kunt dit voorkomen door uw huisdier te voorzien van een halsband met een koker of penning, ook als uw kat gechipt is.

Wij geven de voorkeur aan een halsbandje van elastiek of met een veiligheidssluiting die van zelf open gaat als de kat ergens in het struikgewas blijft hangen. Kokertjes die helemaal van kunststof zijn en met een “klik” gesloten kunnen worden zijn beter dan kokertjes met een fitting. Deze draaien vaak tijdens het dragen open, waardoor het onderste gedeelte met de gegevens zoek raakt. De door ons aanbevolen bandjes en kokers zijn in elke dieren speciaal zaak te koop. U kunt ook penningen bij een dierenwinkel bestellen.

Katten hoog in de boom kunt u het beste met rust laten. Deze komen vanzelf weer naar beneden als de omgeving rustig is. Het gaat meestal om katten die door een hond opgejaagd zijn.

Bijt en krabwonden hoe klein dan ook veroorzaakt door katten (ook eigen) altijd door een arts laten behandelen. deze zijn gevaarlijker dan bijtwonden toegebracht door een hond.

Kleine (jonge) egeltjes kunt u het beste in een warme kamer plaatsen en ons bellen. Deze diertjes zijn vaak onderkoeld en extra warmte doet wonderen. Kattenvoer uit het blik is het beste voor de jonge diertjes. Geen melk geven omdat deze door het hoge gehalte aan lactose diarree veroorzaakt met vaak een dodelijke afloop. Volwassen egels die bij een aanraking zich niet oprollen zijn niet in orde (ziek) en moeten net als de jonge egels naar de vogel en egel opvang “De Bonte Piet" gebracht worden, waar deze dan de professionele hulp kunnen krijgen.

Vogels die tegen een raam aanvliegen en zonder zichtbare wonden in de tuin blijven zitten, verkeren in een shock. U kunt het slachtoffer in een doos of mandje zetten, afdekken en op een donkere, rustige en niet verwarmde plaats (schuur b.v.) zetten. Na een paar uur kunt u hem in de tuin weer los laten.

Gewonde vogels kunt u naar de vogelopvang de "De Bonte Piet” brengen. Wanneer u niet in de gelegenheid bent kunt u met ons contact opnemen. Om de inzet van de dierenambulance zo efficient mogelijk te laten verlopen, hebben wij tussenopvang adressen in uw buurt, waar u de vogels na toe kunt brengen voor de juiste verzorging. Onze meldpost kan u het adres doorgeven van degene die aanwezig is.

Voor gewonde vogels zoals zwanen, reigers en aalscholvers kunt u altijd ons alarmnummer bellen.

Vogels in uw luchtrooster of schoorsteen kunt u het beste zelf bevrijden. Indien u in een huurhuis woont kunt u de technische dienst van uw woningbouw vereniging om hulp vragen. Mocht het niet lukken om de vogel vrij te krijgen dan kunt u ev. de plaatselijke brandweer raadplegen.

Sponsors

logo1stick Logo Sline2 Vivaldi Logo2 Logo Techno blauw2 Logo Erkend DierenLot Beneficiant highres